Voor elkaar

Zijn er dingen die je mist, als zzp’er? Dat is een vraag die ik me aan het eind van mijn eerste kalenderjaar als zelfstandige ondernemer wel eens stel. Veel verder dan leuke collega’s kom ik dan eindelijk niet. En een kerstpakket? Ach, ook daarvoor zijn creatieve oplossingen denkbaar. Dus.

Is het ontvangen van een kerstpakket een moment waar je naar uitkijkt? Ik ben geneigd die vraag met ‘ja’ en met ‘nee’ te beantwoorden. Laten we eerlijk zijn: het kerstpakket is voor veel mensen een secundaire arbeidsvoorwaarde. Iets wat je toch met een gevoel van trots mee naar huis neemt. Om het daar, met de rest van het gezin, vol spanning uit te pakken. En dan meestal tot de conclusie te komen dat het weer een pakket met de gangbare lekkernijen erin was. Daar is op zich weinig mis mee hoor. Maar ik betrap me er elk jaar weer op dat we bij het opruimen van onze keukenlades (ergens in het voorjaar vaak) steevast op restanten van kerstpakketten stuiten, die dan veelal een lot in de kliko wacht. Want wanneer maak je die perziken in siroop nu eigenlijk soldaat?

En toch … bekroop me de afgelopen weken het gevoel dat ik dit jaar géén kerstpakket ging krijgen. Of zou ik mezelf – aftrekbaar bovendien – moeten gaan verwennen met een pakket waarin wél allemaal zaken zaten waarvan ik blij zou worden? Denk aan een fles oude port, een goed stuk kaas, een zak bitterballen voor in de oven … Nee. Toch maar niet. Een opmerking op Facebook bracht uitkomst. Ineens was daar een mede-zzp’er, die aangaf ook met hetzelfde dilemma te zitten. Hij stelde voor om dan gewoon voor ELKAAR een kerstpakket samen te stellen. Dat was het ei van Columbus! We spraken een bedrag van om en nabij de 25 euro af. De voorbije dagen ging ik aan de slag met het vullen van zijn pakket. En dat bleek zowaar leuk te zijn. Je gaat meer nadenken over hoe je dat bedrag wilt besteden. Het moet immers allemaal niet te karig ogen. Je zoekt naar een mix tussen food en non-food, tussen grappig en functioneel, tussen leuk en lekker.

Vanmiddag hebben we samen een lunchafspraak, ergens halverwege Hilversum (waar hij woont) en Vught. Dan nemen we onze pakketten mee en wisselen we die ter plekke uit. Ik vind het nu al spannend. En voor herhaling vatbaar. Wie weet haken er volgend jaar nog wel méér éénpitters aan bij ons initiatief, die ook een persoonlijk pakket voor een mede-ondernemer samen gaan stellen. Wedden dat al die keukenlades in den lande dan een stuk leger zijn, tegen de tijd dat de voorjaarsschoonmaak zijn intrede doet ..?