Volks-vragen

Als er één automerk is dat het momenteel moeilijk heeft, dan is het Volkswagen. Als er één sport is die het momenteel moeilijk heeft, dan is het de atletiek. En toch … rijden Olympische sporters – en dus ook topatleten – in Nederland nog altijd Volkswagen. Is dat een fraai staaltje marketing? Heeft NOC*NSF geen alternatieven? Of moeten we er vooral niet teveel achter zoeken?

Uitgerekend op de dag dat de internationale atletiek in brand werd gezet door een vernietigend dopingrapport over de Russische atletiek, poseerde de snelste vrouw ter wereld over 200 meter – onze eigen Dafne Schippers – in haar nieuwe auto. Een Volkswagen. Een hybride, maar toch. Het leidde op Instagram al tot een wellicht te verwachten reactie. Ene quentinnight schreef onder de foto ‘But VW is a Cheater. Does not work to a clean athlete. Bad choice.’ Die opmerking zette mij aan het denken. Niet richting Dafne – die is ongetwijfeld dolblij met een fraaie en welverdiende auto van welk merk dan ook – maar wél richting onze nationale sportkoepel, NOC*NSF. Want ‘Olympische sporters rijden Volkswagen’. Zo was het in Nederland, zo is het in Nederland en zo zal het ook nog wel even blijven in Nederland.

Het is nog maar een paar dagen geleden dat bekend werd dat ‘sjoemelsoftware’ het Woord van het Jaar 2015 is. En dat woord is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met het al genoemde Duitse automobielmerk. Met een beetje fantasie zou je het etiket ‘sjoemelsoftware’ óók op de Russische atleten kunnen plakken, die jarenlang stelselmatig de boel blijken te hebben belazerd, met een hele sloot aan titels en medailles tot gevolg. Dat heeft er onder meer toe geleid dat Yvonne Hak destijds géén Europees kampioene op de 800 meter werd, maar met zilver genoegen moest nemen. Kun je het dan nog wel verkopen om als sportkoepel, die zich hard maakt voor het bedrijven van schone en eerlijke topsport, je atleten in dit merk auto’s te laten rijden? Die ene reactie op Instagram zegt véél, zo niet álles. Het imago van Volkswagen heeft méér deuken opgelopen dan de bekende film-racewagen Herbie (ook een VW trouwens) en er zal heel wat voor nodig zijn om het vertrouwen bij het volk in de volks-wagen weer te herstellen.

Ik zou er dan ook voor willen pleiten om de opdruk ‘Olympische sporters rijden Volkswagen’ met spoed te vervangen door ‘Olympische sporters rijden schoon’. En dan geeft Dafne met haar hybride het goede voorbeeld. Snel wisselen van automerk zal, contractueel, wel niet tot de mogelijkheden behoren. Net zoals voetbalclub Wolfsburg nog wel enige tijd met de naam van de grootste werkgever in de stad op de borst zal blijven spelen. Daar moet het volk dan maar begrip voor hebben, toch? Al kan ik me voorstellen dat andere automerken eens bij NOC*NSF aan de bel gaan hangen … Ik wens Dafne Schippers in elk geval veel schone, plezierige maar vooral veilige kilometers toe.

Wat ik zélf rijd? Een Skoda … onderdeel van de Volkswagen Group. Euh … sorry?