Ovonde

Wat hebben mijn woonplaats Vught, Beuningen, Emmen en het Belgische Tienen met elkaar gemeen? Het zijn allemaal plaatsen waar een ovonde ligt. Een wát? Een ovonde. En nee, dat is geen ovulerende blonde, of een overtollige zonde. Het is … (tromgeroffel) … een ovale rotonde. Ooit had een bekende drankenfabrikant als reclameslogan ‘Vaak is rond beter, soms vierkant’.  Tegenwoordig is het kennelijk ovaal … het nieuwe vierkant? Daar moet toch een of andere planoloog ’s nachts nog gierend van het lachen wakker van worden? Dat zijn kinderen de volgende ochtend aan hun moeder vragen: ‘Wat had pa vannacht?’ En dat zij dan zegt: ‘Het ging weer over de ovonde …’ En dat ze dan besmuikt hun hoofd buigen … oh … de ovonde. Je zult toch op feestjes kunnen vertellen dat jij de bedenker van de ovonde bent … Dan ben je verzekerd van een rondje … of is dat in deze context een ongelukkige woordspeling?

Een ovonde dus. Bij die bij ons in Vught komen er van vijf kanten wegen op dit nieuwe fenomeen uit. Die kwamen voorheen uit op een rotonde. Gewoon, rond en met wat groen erop, zoals ze overal in Nederland liggen. Dat leidde voor mijn beleving – en ik woon al 47 jaar in dit prachtige dorp – zelden tot nooit tot verkeersproblemen. Maar toch … zal er iets mis zijn geweest met die rotonde. Anders was hij toch niet vervangen door deze ovonde? Dat is de komende tijd overigens nog een wat kaal aandoend fenomeen. De gemeente heeft laten weten in januari met de beplanting aan de slag te gaan. Ik kan niet wachten, verwacht toch meer, véél meer dan de standaard viooltjes. Dat verdient die ovonde natuurlijk ook.

Weten jullie waar ze helemaal ziek worden van ovondes? Bij Tom Tom. Stel je eens voor: je draait vanaf de N65 Vught in, nadert het einde van de Martinilaan en hoort dan ‘Neem op de rotonde de derde afslag’. En dan koers je ineens op een ovonde af … Je zou voor minder in paniek raken. En dus zal er niets anders opzitten dan alle navigatiesystemen van nieuwe teksten te voorzien. Je wilt het toch niet op je geweten hebben dat een zwaar in de war gebrachte automobilist(e) een stuk van de ovonde afsteekt en middenin de hagelnieuwe beplanting belandt … Of je zult per ongeluk je Tom Tom op de stem van Kim Holland hebben ingesteld en haar dan ineens horen zeggen ‘Neem de ovonde keihard voor vier-vijfde’ … Bel de wegsleepservice maar vast!

Ik ga een van de komende dagen mijn Tsjechische raspaardje (ja, ik rijd Skoda) eens richting de nieuwe dorpsaanwinst sturen. Al was het maar voor de slijterij die daar al jarenlang op de hoek ligt. Hoe die heet? De Gouden Ton … Ik heb ineens zó’n zin in Bokma.