Geen haar op mijn hoofd!

‘Beste Ton, welkom bij onze online community met meer dan 35.000 leden. Seniorenvoordeelpas is de voordeelpas voor senioren’. Dat waren de eerste twee regels van een mailtje dat ik vanochtend ontving. En waarvan ik – en iedereen die mij kent weet dat dát niet zomaar gebeurt – even met stomheid geslagen was. Ik zal jullie het gevloek in mijn hoofd besparen maar tóch … Wat moet ik, als 51-jarige, met een seniorenvoordeelpas? Sodemieter op, om in de terminologie van de Amstel-bierreclame te blijven! en dan zo’n knusse foto van twee van die blije grijsharigen erbij. Ik heb helemaal geen grijs haar! Sterker nog: ik heb helemaal geen haar. En er is dan ook geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om een Seniorenvoordeelpas aan te vragen!
Toen mijn bloed eenmaal gestopt was met koken ben ik even verder door het bewuste mailtje heen gaan scrollen. Ik verwachtte kortingen op een rollator of geprakte thuismaaltijden. Maar niets bleek minder waar. Met de genoemde pas kon ik korting krijgen bij meer dan 1100 winkels en restaurants en bij nog eens meer dan 200 verschillende webwinkels. Daarnaast kon ik geld besparen op mijn nieuwe zorgverzekering, energierekening en nog veel meer! Als ik de Seniorenvoordeelpas zou bestellen – kosten 28,95 per jaar – kreeg ik bovendien een verrassingsgeschenk ter waarde van maar liefst 90 euro. Er volgde een lijstje met een selectie van aanbiedingen voor pashouders. Zo kon ik een nieuwe outfit kopen bij Wehkamp met 5 procent korting! Bij Wehkamp, I kid you not. Het gevloek in mijn hoofd laaide weer op. De volgende aanbieding betrof het maken van mooie fotoboeken van mijn herinneringen, met niet minder dan 15 procent korting. Alsof ik op mijn 51ste dement aan het worden ben …
De finale druppel die de emmer deed overlopen waren de afsluitende ervaringen van onze pashouders, onderaan de mail. Ene Miel meldde daar dat hij heerlijk de kleinkinderen mee had kunnen nemen voor een weekje Centerparcs. Kleinkinderen! Mijn oudste zoon is gvd 15. Die kijkt nog niet eens naar meisjes. En ik zou mijn kinderen nog niet eens meenemen naar Centerparcs. Naast good old Miel deed ook ene Anneke nog een duit in het zakje. Zij vertelde dat ze met name bij de Bijenkorf en Hema winkelt en dat nu extra voordelig kan doen. Nou Anneke: ik betaal graag gewoon het volle pond voor mijn Hema-rookworst!
Nét toen ik een pittige afmeldmail wilde gaan tikken richting de afzenders van deze onzinnige spam viel mijn oog op één van de aanbiedingen waar ik kennelijk in eerste instantie overheen had gelezen. ‘Geniet van een glas wijn met 10 euro korting’ stond er … Een glas hè, geen fles dus, voor de goede orde. Ik kreeg er spontaan dorst van, terwijl een blik op de klok me leerde dat het pas 5 over 12 was. Zou dat een moment zijn waarop de gemiddelde senior al aan de borrel zit? Ach, zak er ook maar in. Ook wijnvoordeel.nl hoeft dus niet op mijn klandizie te rekenen. Want als ik een tientje korting krijg op een glas wijn: dan betekent dat volgens mij dat ze er geld bij moeten leggen. En dat zie ik niet gebeuren. Net zo min als ik een Seniorenvoordeelpas aan ga vragen. Ik ben net zo min behaard als bejaard. Punt!